Fodervärd

Fodervärd (Bibehållen avelsrätt)

Att vara fodervärd hos oss innebär följande:

Du ska bo inom rimligt avstånd, högst ca 10 mil från Södertälje/Stockholm

Som fodervärd betalar du inget för hunden, för halvfoder gäller reducerat pris (se längst ner).

Hunden

Då vi tror på alla våra kombinationer och därför vill behålla flera valpar än vi har tid och plats med så sätter vi gärna ut fodervalpar i väl valda hem. Valpen är självklart en valp som vi tror mycket på eftersom vi kommer att använda den i vår framtida avel, förutsatt att den lämpar sig för detta när tiden är inne. Vi vill gärna att våra foderhundar kommer ut och ställs och den måste bli aktiverad på något sätt. Fodervärden behöver inte ställa ut hunden själv, men självklart hjälper och stöttar vi den som vill lära sig ställa ut sin hund.

Hunden ska ges ett foder som är godkänt av oss.

Uppfödaren

Det är viktigt att man har en uppfödare som hjälper till om det skulle behövas, speciellt när man är fodervärd. Vi är väldigt måna om "våra" hundar och valpköpare, det går alltid att nå oss om det skulle vara något! Vi förväntar oss att bli uppdaterade om foderhundarnas utveckling, speciellt om något oväntat dyker upp, som sjukdomar eller olyckor. Vi tar gärna hand om hunden om ni t ex vill åka på semester - givetvis beroende på tid och andra omständigheter som kan sätta hinder i vägen, t ex att vi har en tik med valpar hemma.

Fodervärden

Det är viktigt att du som fodervärd förstår att ni måste sköta hunden enligt våra krav. Vi vill bli informerade/tillfrågade inför beslut gällande foderhunden.

Ni ska hålla hunden i mycket god kondition hela tiden så vi kan hämta den inför utställningar/tävlingar, parningar och valpningar. Ni vårdar pälsen men vi hjälper till med klippningen .

Ni ska tala om första dagen när tiken löper. När det är dags för en kull valpar ska hon vara tillgänglig för parning och senare valpning. När det gäller hanar ska den hållas tillgänglig för parningar. Du måste vara införstådd med att tiken kommer att vara hemma hos oss cirka 10 veckor i samband med valpning.

Vi sköter parningar, samt valpning av våra tikar.

För- och nackdelar med att vara fodervärd

Om du som fodervärd är intresserad av utställning eller tävling så får du genom ett fodervärdskap en mycket lovande valp. Vi som uppfödare är mycket angelägna om att samarbetet fungerar och att fodervärd och valp trivs med varandra. Vi ställer krav på fodervärden, hunden ska tränas i lydnad, ringträning och den ska socialiseras.

Alla fodervalpar kanske inte visar sig vara lämpliga för avel, utan det får tiden utvisa.

Vi vill enbart ha seriösa fodervärdar som är villiga att rätta sig efter dessa ganska enkla regler och ge våra foderhundar underbara hem med massor av kärlek.

Vill du vara fodervärd hos oss föreslår vi att du hör av dig till oss snarast så vi kan träffas och prata igenom ett eventuellt framtida samarbete.

Köp med bibehållen avelsrätt (halvfoder)

Ibland säljer vi valpar med bibehållen avelsrätt. Det betyder att valpköparen äger sin valp men att vi innehar rätten att använda den i avel. Avelsrätten för en tik är en valpkull och för en hane max 3 parningar.